vrijdag 22 mei 2009

Europa-tour - Antwoord 1 - Frankrijk


Het heeft een tijdje geduurd - de digitale media laten het soms afweten en/of het vraagt soms wat meer tijd om ermee te kunnen werken, maar vanaf vandaag kunt u dagelijks de vragen die ik aan mijn Europese detectives stelde, hier beantwoord zien!

Wouter en Marijke werden in Parijs, Frankrijk verwelkomd en te woord gestaan door Laurent Schouteten – President of YEPP (Youth of the European People’s Party) en lid van de UMP (Frankrijk).

Wouter: Marilyn heeft ons gevraagd u een aantal vragen te stellen. Een ludieke vraag om te beginnen: waarom hebben de Fransen de reputatie de meest romantische Europeanen te zijn? Omwille van de mooie taal, de savoir-vivre, de uiterlijke schoonheid?

Laurent Schouteten: Eerst en vooral bedankt voor die vraag Marilyn. Het is wel een van de grootste clichés over de Fransen. Het is een mengeling van de drie, denk ik. Het is duidelijk dat met een dergelijk fantastisch kader (Laurent Schoutteten wordt geïnterviewd met de Eiffeltoren op de achtergrond) de romantiek nooit veraf is. Wanneer men het kader van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan, wanneer men de mooiste vrouwen van de hele wereld heeft, dan kan je alleen maar romantisch zijn.

Wouter: Een tweede vraag gaat wel over de politiek. Het is een vraag over Defensie. Zijn de Fransen voor of tegen een Europese Defensiemacht?



Laurent Schouteten: De Fransen zijn actueel actief in meerdere missies, maar het is een realiteit dat wij alleen niet voldoende gewicht in de schaal kunnen werpen om de vrede te laten zegevieren. We hebben de slagkracht van een gezamenlijke Europese Defensiemacht nodig. Die defensiemacht moet steunen op een gezamelijke diplomatieke peiler. Het is zo dat de lidstaten van Europa wel interventiemachten uitsturen, maar dan wel nog steeds in nationale omkaderingen. De slagkracht moet uitgaan van een gezamenlijk harmonieuze defensiemacht. Wanneer men nu troepen stuurt naar Libanon of naar Ivoorkust, dan doet men dat jammergenoeg onder de eigen nationale vlag. Vervolgens – zoals in Afghanistan – deelt men de zones in volgens land, daar waar men eigenlijk een meer geïntegreerde werkvorm zou kunnen creëren, welke veel effectiever zou zijn.
Om dat te verwezenlijken dienen we eerst een vooral de diplomatieke peiler uit te werken, want het is duidelijk dat wanneer men een militaire interventie kan vermijden, men dat moet doen. Maar omdat men dat niet altijd kan vermijden, is het noodzakelijk een ‘force de projection militaire / inzetbare troepenmacht’ te hebben om te kunnen interveniëren wanneer nodig. En dat is de laatste tijd jammergenoeg te veel het geval. Maar dit moet kunnen onder een Europese vlag.

Wouter: Heeft u nog een boodschap voor Marilyn – 4de opvolger Europees Parlement voor CD&V ?

Laurent Schouteten: Wel Marilyn, ik ga mij persoonlijk tot jou richten. We hebben het geluk gehad elkaar meermaals te ontmoeten onder andere tijdens het congres van de jong-EPP’ers. Ik weet dat we veel ideeën delen en je zal een excellente députée voor Europa zijn voor België en voor Vlaanderen. Ik ben er zeker van dat CD&V een goede keuze gemaakt heeft om jou in de Europese lijst op te nemen. Ik wens je dan ook het allerbeste toe: allereerst een goede campagne, ontelbare en interessante ideeënwissels met de burgers die je gaat ontmoeten. En tenslotte wens ik je natuurlijk toe dat je heel binnenkort lid mag zijn van het Europees Parlement!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank u voor uw reactie!